7. sınıflardan bir grup öğrencimiz ile 25-29 Mart tarihlerinde İskoçya’nın başkenti olan Edinburgh’da 27 yıldan bu yana gerçekleşen Uluslararası Bilim Festivali’ne katıldık. Hisar Okulları olarak bu yıl üçüncü kez katıldığımız Edinburgh Bilim Festivali’nde öğrencilerimiz Fen Bilimleri dersi kazanımlarını pekiştirecek pek çok atölye çalışmalarına ve etkinliklere katılma fırsatını yakaladılar.

Edinburgh Bilim Festivalinde öğrencilerimiz “City Art Centre”, “National Museum of Scotland”, “Our Dynamic Earth” ve “Camera Obscura”‘ya gittiler. Ayrıca İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da The Street School Museum’u ziyaret ettiler. 1906 yılında Mimar Charles Rennie Mackintosh tarafından yapılan ve günümüzde müze olan okulda 20. yüzyılın sonlarına kadar geçerli olan İskoçya eğitim sistemini yapılan canlandırma ile öğrendiler. Glasgow Science Centre’daki atölye çalışmalarına da katıldılar.

Edinburgh Bilim Festivali’nin kalbi olarak nitelendirilen City Art Center’da öğrencilerimiz Emergency Room ve Cosy Cosy Game Show gibi atölye çalışmalarına katıldılar. ER Surgery atölye çalışmasında Acil Servis doktoru olan öğrencilerimiz kan testi, röntgen filmi çekimi ve endoskopi gibi hastanın hayatını kurtarabilecek metotları deneyimlediler. Cosy Cosy Game Show’da ise model evlerinde seçtikleri ısı yalıtım malzemelerini kullanarak en ekonomik şekilde en az ısı kaybını sağlamak için birbirleri ile yarıştılar.

Camera Obscura 1853 yılından kurulan merkezde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Edinburgh şehrinin panoramik manzarasını görme fırsatı yakalamanın yanı sıra vortex tüneli, mirror maze gibi eğlenceli optik deneyimler de kazandılar.

Gezimizin en heyecan verici bölümü olan Blair Drummond Safari ve Adventure Park‘ında, öğrencilerimizin en çok ilgisini çeken kısım gergedanlar, filler, aslanlar, zürafalar, deniz aslanları ve “Birds of Prey” in uçuş gösterisinin olduğu bölümlerdi.

Bilim Festivali dışında, öğrencilerimiz Edinburgh Castle gezisine katıldılar ve Michael Jackson’un hayatını anlatan “Thriller” müzikalini izlediler

Harry Potter’ın yazarı Joanne Rowling 1994 yılında Edinburgh’taki kafelerde “Harry Potter & the Philosopher’s Stone” kitabını yazmıştır. Halen Edinburgh’ta yaşayan J.K. Rowling’in kitabını yazdığı “The Elephant House Cafe“‘yi ve yazarın bu kitabın kahramanlarına isim bulurken ilham aldığı Greyfriars Kirkyard’ı görmekten de büyük heyecan duydular. Greyfriars Kirkyard ayrıca sahibi John Gray adlı polise sevgi ve sadakati ile ün yapmış Bobby adlı terrier cinsi köpeğin mezarı ve heykeli ile de ünlüdür.

Öğrencilerimizin bu gezide kazandıkları deneyimler, Fen derslerini anlamlı bir hale getirmelerine olanak sağladı ve önümüzdeki yıllarda öğrenecekleri bilgilere bir referans kaynağı oluşturdu.