“Etkin Öğrenci Etkin Yurttaş” projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz yaz okulu programımızın ilkini 2010 yılında Ağrı’da, ikincisini 2011 yılında Gaziantep, üçüncüsünü 2012 yılında Sinop, dördüncüsünü 2013 yılında Samsun, beşincisini de 2014 yılında Kars ilimizde gerçekleştirmiştik.

Öğrencilerimizin; eğitmen olarak görev aldığı, bilgi ve becerilerini paylaşma, yeni sosyal ilişkiler geliştirme, gittiğimiz bölgelerin doğal ve tarihi kültürel zenginliklerini tanıma, farklılıklarımızın bize kattığı zenginlikleri görme fırsatı bulduğu projemizi bu yıl projemizi uluslararası boyuta taşıdık.

Toplum Hizmetleri Koordinatörümüz Nurcan Sonuç’un önderliğinde gönüllü lise öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz Haziran ayında Kosovalı Türk öğrencilerinin en çok yer aldığı Kosova’nın Prizren kasabasında yer alan Çiryazi Kardeşler Okulu’nu ziyarete gittiler. 3 hafta süren programda öğrencilerimiz buradaki akran öğrencilere insan hakları, yurttaşlık bilgisi ve eleştirel düşünme okumaları hakkında eğitimler verdi.

Bu proje ile gönüllülerimiz, Prizren’de yaşayan ve devlet okullarında okuyan ortaokul seviyesindeki öğrencilerin yaz tatili döneminde de eğitim yaşantısından kopmamalarını sağlamaya yardımcı oldu. Ayrıca hem öğrencilerimiz hem de katılımcı ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin gelişimi ve insan hakları konusunda farkındalıklarının artmasını sağlayan proje ile gönüllü öğrencilerimiz ve Prizren’de bulunan katılımcı öğrenciler arasında kültürel bir etkileşim sağlanmış oldu. Bu proje ile öğrencilerimiz ayrıca bölgenin kültür mozaiğini tanıma fırsatı buldu.

Başarı ile tamamlanan proje sonunda gerçekleştirilen sertifika töreninde 100ü aşkın katılımcı öğrenci sertifikalarını alırken Kosova’lı konuşmacılar programdan memnuniyetlerini ifade ederek projenin bilindik kardeş okul gibi projelerin çok üstünde bir seviyede olduğunu belirttiler.