5 Eylül-5 Kasım tarihleri arasında kültür merkezimizde ev sahipliği yaptığımız “Critical Thinking” sergisinde eserleriyle yer alan sanatçı Ayşe Wilson, sergide beğenerek izlediğimiz, “Büyük Baykuş” isimli eserini okulumuza bağışladı. Öğrencilerimizin bu eserden esinlenerek kendi resimlerini çizmeleri, eserin önünde heyecanla fotoğraf çektirmeleri ise sanatçıyı ayrıca mutlu etti.

Ayşe Wilson:

New York’ta yaşayan Wilson, çağdaş sanatın Türkiye kadar Amerika’da da önde gelen temsilcilerinden biri. Kendisi İstanbul’da Pg Art Gallery ve New York’ta Geary Contemporary tarafından temsil edilmekte. Ayşe Wilson, 1991’de Wellesley College’dan mezun olduktan sonra Floransa’da akademik eğitim aldı ve 2003 yılında New York Academy of Art’ta resim bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra bir dönem Jeff Koons’un asistanı olarak çalıştı ve sanatçının büyük ölçekli fotogerçekçi çalışmalarına destek oldu. Yurt içinde ve yurt dışında birçok kişisel ve karma sergiye katılan sanatçının çalışmaları, aynı zamanda pekçok uluslararası fuarda da izleyiciyle buluştu. Wilson’ın resimleri son olarak Nisan 2017’de Dallas Art Fair’de sergilendi.

Büyük Baykuş, 205 x 170 cm, kanvas üzerine akrilik, 2015:

“Büyük Baykuş” eserindeki büyük suratlı baykuş tasvirinin çocukların hayvanlar ile kurduğu ilişkiyi yansıtması için yalın, naif ve çocuksu olması amaçlanmıştır. Çocuklara dünyayı tanıtmak ve anlatmak için görsel ve hikayelerde yararlandığımız konulardan akla ilk geleni hayvanlardır. Kimi hayvanlar taşıdıkları sembolik değerler ve tabiatları gereği hayvanlar dünyasında istisnai bir yer tutarlar. Baykuş, çocukların ilk öğrendikleri kuş türlerinden biridir. Baykuş erdemi, bilgeliği, gizemi temsil etmesi ve geceleri Ay’a eşlik etmesiyle bilinir. Sanatçı, resmin sanki eline kalem alıp koca kafalı çöp adamlar çizen bir bir çocuk tarafından çizilmiş gibi olmasını istemiş. Bununla beraber de baykuşun doğadaki yerini yansıtması için düz, astarlanmamış tuval üzerine siyah boya kullanılmasını tercih etmiş. Sanatçının dileği, seyircilerin bu saf, indirgenmiş resme kendilerini kaptırarak, resmin sadeliğindeki güçlü ve açıklayıcı noktaları bulmaları.