Lise öğrencilerimiz Advanced Physics Research Kulübü ile iki değerli konuşmacıyı ağırladı. İlk söyleşide German Electron Synchrotron (DESY)’de doktora sonrası araştırmacı pozisyonunda çalışan Engin Eren ile bir araya gelen öğrencilerimiz, Higgs Bozonu’nun keşif hikayesi ile deneysel bir alanda nasıl araştırma yapıldığı, buradaki süreçler, parçacık fiziğinde CERN dışında German Electron Synchrotron (DESY) ile neler yapıldığı, hangi bilimsel çalışmaların yer aldığı ve CERN ile DESY’nin işbirlikleri hakkında aydınlatıcı bilgiler edindiler.


İkinci etkinlikte ise konuğumuz bu kez Saime Gürbüz oldu. Şimdilerde University of Bonn Almanya’da doktora sonrası araştırmacı olarak görev alan Gürbüz, öğrencilerimize CERN’de gerçekleşen deneyler, Atlas deneyinde yapılan çalışmalar ve detektörler hakkında bilgilendirici paylaşımlarda bulundu.


Çalışmalarıyla öğrencilerimize ilham veren; onların sorularını yanıtlayan konuşmacılarımız sevgili Engin Eren ve Saime Gürbüz’e değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Engin Eren Boğaziçi
Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu. Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsün’de Fizik alanında master derecesini almış doktora programını German Electron Synchrotron (DESY) ve Hamburg Üniversitesinde tamamlamıştır. Master ve doktora programında CERN’de çalışmalar yapmıştır. Şu an German Electron Synchrotron (DESY)’de doktora sonrası araştırmacı pozisyonunda çalışmaktadır.
Saime Gürbüz
Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Matematik bölümlerinde çift anadal programını tamamlayarak mezun olmuştur. Boğaziçi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik bölümünden yüksek lisan derecesini almış ve Cern Atlas deneyi tetikleme sistemleri üzerine çalışmıştır. Doktora programını Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik bölümünde tamamlamış ve Cern Atlas deneyi gazlı dedektörler üzerine çalışmıştır. Master ve doktora programında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Algıç Hızlandırıcı ve Enstrümentasyon Laboratuvarı (KAHVE Lab) ve CERN’de çalışmalar yapmış ve şu an University of Bonn Almanya’da doktora sonrası araştırmacı pozisyonunda çalışmaktadır.