Bienal Basın Tanıtımında öğrencimiz Can G.’19 konuştu

Nisan ve Mayıs 2016 süresince izlenebilecek 4.İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin 5 Kasım’da Beyoğlu Belediyesinde düzenlenen basın tanıtım toplantısında açılış konuşmasını 9. Sınıf öğrencimiz Can G. yaptı. Konuşmasında Bienalin ve sanatın nasıl fark yarattığına ve neden önemli olduğuna değindi.

Bienal resmi web sayfası için tıklayınız.

Can’ın konuşmasının tam metni aşağıda yer almaktadır:

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Değerli Organizasyon Üyeleri, Ziyaretçiler ve Genç Kardeşlerim,

Öncelikle beni konuşmacılardan biri olarak seçtiğiniz için teşekkür ederim.

Biraz kendimden bahsetmek istiyorum; 4 yaşımda ailemin beni yönlendirmesiyle sanat alanınailk adımlarımı atmış oldum. Hatırlayabildiğim kadarıyla yaptığım ilk eserlerimden birisi boyanmışelimin kağıda baskısıydı.

Sonra ileriki yıllarda sanata olan ilgim artarak devam etti. İlerledikçe bazı alanlara daha ilgili olduğumu fark ettim. Sanat ve teknolojideki yetenek, beceri ve bilgilerimi birleştirmeyi öğrendim.

Bunun sonucunda grafik tasarımdan, web tasarıma kadar geniş bir alanda kendimi geliştirdim. Şu an endüstriyel ve moda tasarımcısı olma yolunda ilerlemeyi düşünüyorum.

Abartıyor gibi gözüksem de günlük hayatımızda sanatın yeri vazgeçilmez oluyor. Hepimiz, küçüklükten beri istediklerimizi sanatın dallarını kullanarak ifade ediyoruz. Şimdi büyüdük ancak kendimizi hala aynı şekilde ifade ediyoruz. Hayatımızda sanat olmasaydı sınırlara takılıp kalır, başkalarının düşüncelerine sadık kalmamız gerekirdi.

Sanat kendimizi yaratmamızı sağlar. Dünya ve herşeye farklı bir açıdan bakmamızı sağlar. En minik detayları ilk bakışta görmeye başlarız. Günlük hayatta kullandığımız sıradan objelerden, yaratılmayı bekleyen hayallere kadar nasıl işlediklerini anlamaya başlarız.

Sanat ancak sergilenip paylaşıldığında kitlelere ulaşır. Gençlik ve Çocuk Bienali bu anlamda biz gençlere özgürce paylaşım sağlıyor. Sadece gençler veya çocuklar için söylemiyorum bir insan yeterince inanırsa başaramayacağı hiçbir iş yoktur.

Sanata ilgisi olanlara söyleyeceğim birkaç şey var. Kendinizi asla kısıtlamayın. Neler başarabileceğinizin farkında olun. Sanatta daha fazlasını öğrenmeniz ve sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Bu nedenle ilgi alanlarınıza uygun kurslara gitmenizi tavsiye ediyorum.

Yaptığınız çalışmaları kendinize saklamayın, herkes ile paylaşın. Çekinmenize gerek yok çünkü sanatta yanlış yoktur. Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali gibi etkinliklere katılmanız eserlerinizi sergilemeniz ve tanınmanız açısından çok önemli bir imkandır.

Ben bienalde bana yakın yaş grubumdaki diğer minik sanatçıların eserlerini inceleme ve kendiminkiler ile karşılaştırma fırsatını elde ettim. Farkına vardım ki, bence en tarafsız jenerasyon küçüklerdir çünkü içlerinde hiç kötülük yoktur ve çevrelerini en iyi yansıtabilecek olan da onlardır.

Bir sanat eserinin herkese etki etmesi gerekmez. Ancak bir sanatçının sanat eserini yaratırkenki amacı gördüğü sorunu, duygularını, düşüncelerini, çözümlerini, kısacası vermek istediği mesajı belirlediği hedef kitlesinde olabildikçe çok kişiye yaymaktır. Sanatçının eseri ne kadar yayılırsa bize söyledikleri de o kadar güçlü olur.

Bence sanatı öğrenmek değil keşfetmek en büyük önemi taşıyor. Sanat hepimizin hayatında çok önemli bir yer kaplıyor ancak çoğumuz bunun farkında değiliz. Aslında sanat benim gibi herkes için vazgeçilmez. Asla.

Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.