7. sınıflardan bir grup öğrencimiz ile 3-7 Nisan tarihlerinde İskoçya’nın başkenti olan Edinburgh’da 26 yıldan beri gerçekleşen Uluslararası Bilim Festivaline katıldık.

Hisar okulları olarak bu yıl ikinci kez katıldığımız Edinburgh Bilim Festivalinde öğrencilerimiz Fen Bilimleri dersi kazanımlarını pekiştirecek pek çok atölye çalışmalarına ve etkinliklere katılma fırsatını yakaladılar.

Edinburgh Bilim Festivalinde öğrencilerimiz “City Art Centre”, “National Museum of Scotland”, “Our Dynamic Earth” ve “Camera Obscura” ya gittiler. Ayrıca İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da Science Centre’daki atölye çalışmalarına da katıldılar ve Kings Theatre’da Barnum müzikalini izlediler.

Edinburgh Bilim Festivali’nin kalbi olarak nitelendirilen City Art Center’da öğrencilerimiz Crime Scene Investigation ve Emergency Room atölye çalışmalarına katıldılar. ER Surgery atölye çalışmasında Acil Servis doktoru olan öğrencilerimiz kan testi, röntgen filmi çekimi ve endoskopi gibi hastanın hayatını kurtarabilecek metotları deneyimlediler.

National Museum of Scotland’da Animal World Gallery öğrencilerimizin en çok ilgisini çeken bölümü oluşturdu. Buradaki interaktif pek çok etkinliği yaparak hayvanlar dünyasını yakından tanıdılar. Ayrıca Dünya’nın oluşumu anlatan Universe Odyssey belgeselini de izleme şansı buldular.

1906 yılında Mimar Charles Rennie Mackintosh tarafından yapılan The Street School Museum’da 19 yy’ın sonlarından 20 yy’ın sonlarına kadar geçerli olan İskoçya’daki eğitim sistemini öğrenme fırsatını buldular.

Our Dynamic Earth’ün etkileşimli sergileri 4D ve 3D deneyimlerini de içeren muhteşem teknolojisi ile Dünya’nın geçmişine, bugününe ve geleceğine öğrencilerimize bir gezinti yaptırdı. Çorak tundralardan okyanus derinliklerine Dynamic Earth ile yapılan bu yolculuk öğretici olduğu kadar eğlenceliydi.

Camera Obscura 1853 yılından kurulan merkezde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Edinburgh şehrinin panoramik manzarasını görme fırsatı yakalamanın yanı sıra “vortex” tüneli, “mirror maze” gibi eğlenceli optik deneyimler de kazandılar.

Gezimizin en heyecan verici bölümü olan Blair Drummond Safari ve Adventure Park öğrencilerimizin en çok ilgisini çeken kısım filler, aslanlar, zürafalar deniz aslanı ve “Birds od prey” in uçuş gösterisinin olduğu bölümlerdi.

Bilim Festivali dışında, öğrencilerimiz Edinburgh Castle gezisine katıldılar ve King’s Theatre Glasgow’da ünlü Broadway müzikali “Barnum” u izlediler.

Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling 1994 yılında Edinburgh’taki kafelerde “Harry Potter & the Philosopher’s Stone” kitabını yazmıştır. Öğrencilerimiz bu sene İngilizce dersi performans görevi çalışmalarında ilham aldıkları ve halen Edinburgh’ta yaşayan J.K. Rowling’in kitabını yazdığı “The Elephant House Cafe” yi ve yazarın bu kitabın kahramanlarına isim bulurken ilham aldığı Greyfriars Kirkyard’ı görmekten de büyük heyecan duydular. Greyfriars Kirkyard ayrıca sahibi John Gray adlı polise sevgi ve sadakati ile ün yapmış Bobby adlı terrier cinsi köpeğin mezarı ve heykeli ile de ünlüdür.

Öğrencilerimizin bu gezide kazandıkları deneyimler, fen derslerini daha iyi anlamalarına olanak sağlamış oldu ve önümüzdeki yıllarda öğrenecekleri bilgilere referans kaynağı oluşturdu.