9. sınıftan 30 öğrencimiz, fizik dersleri kapsamında; 14 Eylül’de Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen bilim insanı, Texas Üniversitesi Mühendislik Okulu Dekanı, Türk dostu ve eski astronot Prof. Albert Sacco Jr’ın verdiği konferansı izlemeye gitti. 1995’te Türk Bayrağını uzaya çıkaran uçuşta yer alan Prof. Sacco, konferansta Zeolit Kristalleri Geliştirme deneyi yanında, Uzay’daki günlük yaşam üzerine de bilgi verdi. Konferansın detaylarını, konferansa katılan öğrencilerimizden Lara ’19’nın kaleminden okuyalım.

“14 Eylül 2015’te, Hisar öğrencileri olarak Yeditepe Üniversitesi’nde bir Konferansa katıldık. Kimya mühendisi, eski astronot Prof. Albert Sacco tarafından verilen konferansın konusu “Uzay’da Yaşam ve Bilim”di.

Sacco, zeolit kristallerinin uzayda büyümesini incelemek üzere 1995 yılında STS-73 isimli uzay aracı ile atmosferin dışına çıkmıştır. Profesör, konferans süresince bizlere zeolit kristalleri üzerine yaptığı incelemelerden ve 16 günlük uzay seyahatinden bahsetti.

Konferans öncesinde, kendisi ve çalışmaları hakkında yaptığımız ön incelememiz, bize hem konferans konusu hakkında genel bir fikir verdi hem de konferansı daha iyi anlamamızı sağladı.

Profesörün araştırma konusu; petrol rafinelerinde ve atık su kanallarında ağır metallerin temizlenmesi için kullanılabilecek zeolit kristalleridir. Dünyanın geleceği için çok önemli olan zeolit kristalleri Dünya koşullarında çok yavaş bir şekilde büyüyor. Oysa, yerçekimsiz uzay’da, bu kristaller dünyaya göre 500 ila 1000 kata kadar hızlı büyüyebiliyor. Sacco’nun büyük başarı elde etmiş çalışması ileride pek çok keşfe katkı sağlayacaktır.

Profesör Albert Sacco’nın bu konferansı özellikle Yeditepe Universitesi’nde vermesinin sebebi ise Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurcan Baç’ın 1989’dan beri pekçok çalışmada Prof Sacco ile birlikte çalışması. Prof Dr Baç Sacco’nun uzay yolculuğu öncesinde kendisinden Türk Bayrağını uzaya götürmesini istemiş ve bunun üzerine Prof Sacco Türk Bayrağını uzaya çıkaran ilk kişi olmuştur. Sonrasında, kendisi, bu bayrağı dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e vermiştir.

Konferansın sonunda, serviste okula dönerken, öğrendiklerimizi 9.sınıf Fizik derslerimizle bağdaştırdık. Tüm süreç bilgi dolu ve keyifli olmasının yanında benim gibi bu konulara çok ilgi duyan öğrenciler için de eşsizdi.

Lara O. ’19”

Lara’ya sınıfça yaşadıkları bu önemli tecrübeyi bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.