Hisar Ravens Robotik Takımı, Turkish Robotics FRC Off Season Event kapsamında 30 Eylül’de Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen “Kick-Off” günündeydi. İlk kez geçtiğimiz sene katıldığı etkinlikte bu kez Hisar Ravens takımı sadece katılımcı olarak değil, organizasyon sürecinde de yer aldı. Standımızda ve konferans salonunda çeşitli eğitim ve etkinlikler düzenleyerek “Rookie” yani ilk defa katılacak takımlara yol gösterecek çalışmalar yaptı. Standımızda mekanik ekibimizden üç öğrencimiz henüz FRC kitleri dağıtılmamış olan yeni takımlara şase kurulumunu uygulamalı olarak anlattı. Eş zamanlı olarak konferans salonunda elektronik ve programlama ekibinden birer öğrenci geçtiğimiz sene kullanılan elektronik düzeneğin kurulumunu gösterdiler ve LabView’da programlama yapmanın aşamalarını anlattılar. Başta yirmi kişilik bir kitleye hitap eden takımımız bir anda gelen yoğun ilgi üzerine sunumlarını yaklaşık yüz kişilik, yeni ve tecrübeli takımların oluşturduğu bir kalabalığa tekrar yaptılar. Henüz bir senelik tecrübeye sahip bir takım olup böyle etkinlikler düzenlemek takımdaki herkes adına gurur vericiydi. Tüm bu sunumların ve etkinliklerin akabinde Kick-Off’un asıl amacı olan oyunun açıklanması süreci de oldukça heyecanlı geçti. Kick-Off’a ev sahipliği yapan Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ne ve etkinlik sorumlusu Fikret Yüksel Vakfı’na çok teşekkür ederiz.

Hisar Ravens ayrıca, 2 Ekim’de Şişli Mesleki ve Teknik Meslek Lisesi’nde “Ready! Set! Go! FRC Quick Start Weekend” etkinliğini düzenledi ve14 okulun katılımıyla düzenlenen bu etkinlikte “Rookie” yani FRC’ye ilk defa katılan takımlara, gün boyu eğitim verdi. Aynı anda 3 farklı atölyede gerçekleşen, Elektronik, Programlama ve Mekanik eğitimlerinde öğrencilerimiz bilgilerini yeni başlayan takımlarla paylaştı. Mekanik eğitimi sırasında robotun temel kurulumunu bir gün içerisinde tamamladı. Normalde 2 hafta süren süreç Hisar Raven takımının desteği ile bir günde tamamlandı. Elektronik eğitiminde ise, geçtiğimiz sene ve bu sene kitin içerisinden çıkan elektronik parçalarının tanıtımının yapıldığı detaylı bir sunumun ardından kitlerini getiren takımların parçalarını kullanarak kablolama örnek kit kurulumu yapıldı ve ve çalışmaya hazır devreler oluşturuldu. Programlama eğitimi de benzer bir metot uygulanarak gerçekleştirildi. FRC için gerekli olan programlama dili olan LabView’un nasıl programlandığı ve hayata geçirildiği konusunda diğer takımlara bir seminer verildi. Böylece ciddi anlamda Türkçe kaynak sıkıntısı olan bir alanda bir çok takımın en büyük sorunlarına çözüm bulundu. Eğitime katılan tüm okullar bir robotun yapılması için gerekli olan üç ana dal hakkında detaylı eğitim alarak günü tamamladılar. Hisar Raven takımının yardımlarını sürekli kılabilmek için kurduğu WhatsApp grupları ise ilk günden itibaren yoğun bir şekilde kullanılmakta. Son olarak kapanış toplantısı yapıp Amerika ve Türkiye’de düzenlenen FRC’ler ile ilgili kısaca bir bilgilendirme yapıldı ve gelen soruları da cevapladıktan sonra eğitim keyifli bir şekilde sonlandı.

Bizlere ev sahipliği yapan Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ne çok teşekkür ederiz. Keyifli ve verimli geçen bu etkinliğin ve Hisar Raven takımının diğer tüm yaptığı çalışmalar için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

Hisar Ravens YouTube Channel

Hisar Ravens Instagram: hisarravens