Demokratik okulların başlıca özelliği olan çocuk katılımı; çocukların görüşlerini özgürce ifade etmeleri, bu görüşlerin ciddiye alınması ve çocukların kendilerini ilgilendiren karar süreçlerinde etkin rol almalarıdır. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 12. maddesinde güvence altına alınmış, temel bir hak olan çocuk katılımının okulumuzda etkin olmasını önemsiyoruz. Bu bağlamda öğrencilerimizde demokrasi bilincini geliştirmeye, karar alma süreçlerinde söz sahibi olmalarını sağlamaya yönelik bir uygulama olan okul meclisleri her yıl yenilenerek faaliyetlerini sürdürmektedir. Okulumuzda, Öğrenci Meclisi ve Öğrenci Birliği Başkanlığı her yıl yapılan seçimlerle belirlenmektedir. Yaptığımız seçim çalışmalarıyla öğrencilerin; seçme ve seçilme hakkının önemini kavramaları, meclis sisteminin her görüşün temsiliyetini ifade eden bir uygulama olduğunu fark etmeleri, farklı düşüncedeki bireylerin barış dolu demokratik bir ortamda bir arada yaşaması için gerekli olan düşünce özgürlüğünün önemli bir değer olduğunu kavramaları hedeflenmektedir.

Bu ilkelerle yürüttüğümüz İlkokul Öğrenci Birliği’ni oluşturma sürecimiz 26-30 Eylül’de sınıf temsilcilerimizin seçilmesiyle başladı. Sınıf temsilcilerimiz 3-6 Ekim’de toplanarak paylaşım yaptılar ve grupları oluşturdular. Sınıf temsilcilerinin oluşturduğu Demokratik Hisar, Çevreci Hisar ve Süper Hisar grupları; 10-17 Ekim’de propaganda çalışmalarını tüzük kuralları çerçevesinde yürüttüler. Her grup çalışmalarını sınıfları ziyaret ederek tamamladı.

19 Ekim Çarşamba öğrenci birliği başkanlığı için tüm ilkokul öğrencileri oy kullandı. Seçimlerin düzenli yürümesi için tüm öğrenci gruplarımız görev aldılar. Sayımlar Öğrenci Birliği rehber öğretmenlerimiz Ömer Babacan ve Hatice Özbek gözetiminde yapıldı. Demokratik Hisar grubu en yüksek oyu alarak okul meclisinin yönetim görevine seçildiler.

1 Kasım’da bütün sınıf temsilcileri bir araya gelerek yapılan seçimleri değerlendirdiler. Seçim gözlemlerini paylaşıp çözüm önerilerinde bulundular. Sınıf temsilcilerimiz, bu sene öğrenci birliğinin yapacağı çalışmaları belirlemek, bütün sınıflardan fikirleri, önerileri toplamak için çalışmalara başladılar.

Öğrenci Birliğimizin; bütün öğrencilerin haklarını koruyan ve savunan, demokratik ilkelerle çalışmalarını yürüteceklerine inanıyoruz.

İLKOKUL OKUL MECLİSİ

Hisar Okulları Özel Hisar İlkokulu Öğrenci Birliği

Öğrenci Birliği Başkanı: Roy G.

Başkan: Yrd. Cemal D.

Yazman: Ateş Y.

Sayman: Doğu D.

Üye: Ela Y.

Üye: Can G.

Sınıf Temsilcileri: Can G., İris P., Duru A., Olivia L., Defne Ç., Ayhan Sarp H., Can G., Ela Y., Doğu D., Melisa K., Erk A., Efe G., Can Ö., Zeynep D., İhsan K., Barış H., Cemal D., Bahar T., Roy G., Ateş Y.

Fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.