Lise Görsel Sanatlar öğretmenimiz Sevil Tunaboylu’nun kişisel sergisi “Bitmez Tükenmez Dönüşe Geçtiler”, mekânlara ve varlıklara ait hissetmeksizin sundukları olanakların etrafında gezinmenin hafifliği üzerine bir deneme olarak karşımıza çıkıyor.

Öğretmenimizin sergisi 10 Ocak 2021 tarihine kadar Depo’da izlenebilir.

https://www.depoistanbul.net/event/sevil-tunaboylu…


Sevil Tunaboylu – Bitmez Tükenmez Dönüşe Geçtiler

21 Kasım 2020 – 10 Ocak 2021

Sergi Tasarımı: Özden Demir

Sevil Tunaboylu’nun kişisel sergisi Bitmez Tükenmez Dönüşe Geçtiler, mekânlara ve varlıklara ait hissetmeksizin sundukları olanakların etrafında gezinmenin hafifliği üzerine bir denemedir. Dünyayla bu şekilde ilişkilenmeye gönderme yapan serginin başlığı, rutinden ve hareket etmekten aynı anda bahsediyor.

Tunaboylu’nun çalışmalarında, karşılaştığı nesnelerin yan yanalıklarına dair alıştırmalar, kadrajın dışında bırakılan, izlerine tanıklık ettiğimiz portreler, kâğıdın üzerinde ışığın etkisiyle parçalanan mekân tasvirleri yer alıyor. Zaman zaman kilden heykellere de dönüşen bu parçaların çağrıştırdığı iki boyutun üç boyuta dönüşebilme ihtimali sergide tekrar eden bir motif olarak beliriyor. Resimden heykele aktarımın yanı sıra, fotoğrafların resimleri ve heykellerin fotoğrafları aracılığıyla malzemeyi farklı mecralara taşıyarak konusuna tekrar tekrar bakmak sanatçının araştırma yöntemlerinden birini oluşturuyor.

Serginin parçalı yapısını destekleyen desen ve yerleştirmeler aynı anda hem yapılan yolu belgelerken hem de gidilecek yolu anlamamıza rehberlik ediyor. Bitmez Tükenmez Dönüşe Geçtiler, yeni bir ortama aidiyetin, sanatçının kendi bildiği ve anladığı şekilde, kendi zamanında yürüttüğü, tekil tecrübeye dayalı, adım adım inşasına aracılık eden çalışmalardan oluşuyor.

Sevil Tunaboylu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu. 2008-2010 yılları arasında kâr amacı gütmeyen bir inisiyatif olan Mtaär Açık Sanat Alanı’nın eş yürütücülüğünü üstlendi. 2007 yılından bu yana görsel sanatlar eğitmenliği yapan Tunaboylu, ilk kişisel sergilerini 2012 ve 2015 yıllarında Sanatorium galeride açtı. 2017 yılında Suzi Erşahin’in İsveç Konsolosluğu’nda Türkiyeli kadın sanatçıları konuk ettiği “Tiny Office Art” projesi kapsamında bir kişisel sergi, 2018 yılında ise Güneş Terkol ile birlikte NOKS Bağımsız Sanat Alanı’nda “Üç Pencerelik Oyun” ve Eda Gecikmez ile artSümer Galeri’de “Güneş Yerinde” grup sergilerini hazırladı. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.