18 Mart Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümünde Lise binamızda gerçekleştirdiğimiz, öğrencilerimizin ve tüm idari ve akademik kadro çalışanlarımızın katıldığı çevrimiçi tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Çanakkale Zaferinin ulusumuz adına önemine değinerek açılış konuşmasını yapan Lise Müdürümüz Okan Uzelli’nin ardından bu anlamlı günde konuğumuz Eski Tümamiral Cem Gürdeniz oldu. Denizcilik bilgisiyle Çanakkale Muharebesini farklı açılardan değerlendirerek bizlere eşsiz bilgiler aktaran Sayın Gürdeniz’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Cem Gürdeniz Kimdir?

24 Mart 1958 tarihinde İstanbul’da doğdu, 1972 yılında Deniz Lisesi’ne kabul edilmesinin ardından 1979 yılında Deniz Harp Okulu Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirerek Deniz Teğmen rütbesiyle güverte subayı olarak görev aldı. ABD ve Türkiye’de farklı görevler alan Gürdeniz,  30 Ağustos 2004 tarihinde Tuğamiralliğe terfi etti.  İngilizce ve Fransızca bilen Cem Gürdeniz Deniz Kuvvetleri Dergisi’nde 1979-2005 arasında 22 makale yayımladı.

Türk Deniz Kuvvetleri El Kitabı 2000, İngilizce/Türkçe ve Türkçe/İngilizce Deniz Terimleri Sözlüğü, Cumhuriyet Donanması (Prestij Kitabı), Açık Denizlere Doğru Deniz Kuvvetleri (Prestij Kitabı) ile Hedefteki Donanma (Kırmızıkedi Yayınları), Amatör Denizciler İçin Acil Durum Seyri (Kırmızıkedi Yayınları), Mavi Uygarlık (Kırmızıkedi Yayınları), Çelik Gemiler Demir Bahriyeliler (Kırmızıkedi Yayınları), Mavi Vatan Yazıları (Kırmızıkedi Yayınları); Mavi Vatanın Güney Kapısı: Doğu Akdeniz (Pankuş Yayınları) kitaplarının yazarıdır. 24 Mart 2013 ile 31 Mayıs 2020 arasında Aydınlık gazetesinde, “Mavi Vatan” isimli haftalık köşede denizcilik yazıları yazdı. Halen aynı yazılarını VeryansınTv isimli internet gazetesinde sürdürmektedir. Youtube kanallarında Mavi Vatan, Deniz Jeopolitiği ve Denizcilik konusunda 2015 sonrası kaydedilmiş 300’e yakın röportajı bulunmaktadır. Kırmızıkedi Yayını Yeni Deniz Mecmuası Genel Yayın Yönetmen ve YACHT Dergisi yazarıdır.

Yurtdışında 2003-2010 yılları arasında başta Karadeniz’de Deniz Güvenliği konusu olmak üzere 30’a yakın uluslararası konferansta bildiri sunmuş; 2014 sonrası yurt içi ve yurt dışında 100’ü aşkın konferansta Mavi Vatan ve Türkiye’nin Deniz Jeopolitiği konusunda konferanslar vermiştir.

2015 yılında Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR)’ kurmuştur. Halen Kurucu Direktörü olarak görev yapmaktadır.