Toplumsal Etki Merkezi

Toplumsal Etki  Merkezi, Hisar Okulları ekosistemine sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilincini güçlendirmeyi, dünyadaki ve ülkemizdeki sosyal sorunsallara duyarlılık geliştirmeyi, yürütülen çalışmalar arasında eşgüdüm sağlayarak, öğrenci, öğretmen, çalışan, veli, mezun ve okul çevresini, sosyal fayda sağlamak üzere, harekete geçirmeyi hedeflemektedir. THM geliştirdiği çalışma programlarıyla, okulun tüm paydaşlarını, toplum ve doğa odaklı düşünen, sürdürülebilir ekosisteme uyumlu, kapsayıcı pratikler geliştiren, etkin birer dünya yurttaşı olmaya teşvik edecektir.

Sosyal sorumluluk bilinci olan birey, parçası olduğu ekosistemin ihtiyaçlarının ve sorunlarının farkındadır ve çözüm üretmeye yönelik bireysel ve kolektif eylemlerde bulunur. Toplumsal Etki  Merkezi, sosyal sorumluluk bilincinin öğrenme hedefleri ile toplumsal öğrenme (service learning) eğitim felsefesini benimseyerek, akademik programları sosyal sorumluluk çalışmaları ile zenginleştirir bütünleştirir, okulun tüm paydaşlarının soran, sorgulayan, eleştirel düşünen, üretken dünya vatandaşları olarak gelişmesine katkı sağlar.

Hisar Toplumsal Etki Merkezi yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

Hisar Toplumsal Etki Merkezi Üyeleri
Merkez Üyeleri
Nurcan Sonuç Koordinatör
Göker Avcı Üye
Füsun Toparlak Üye
Yıldız Ayyıldız Üye
Ezgi Çebi Üye 
Gizem AKSOY Üye

Projelerimizden Örnekler

Hisar Okulları olarak, aktif vatandaş olmayı teşvik etmek üzere toplum hizmetleri ile ilgili farkındalık yaratmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaktayız. Toplumdaki sorunları ve eksiklikleri tespit eden ve çözüm getirmek üzere çalışan dünya vatandaşları yetiştirerek toplumumuza katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu felsefe doğrultusunda, tüm seviyelerden Hisar öğrencileri, yaklaşık 40 toplum hizmeti projesinde aktif olarak rol almaktadır.

 

 

"Etkin Öğrenci, Etkin Yurttaş"

Etkin Öğrenci, Etkin Yurttaş Projesi, uluslararası eğitimi teşvik eden bir toplum hizmeti projesidir. On yılı aşkın süredir devam eden projeye katılan öğrencilerimiz, eleştirel düşünme becerileri, insan hakları, sanat, spor ve İngilizceye odaklanan etkinlikler dahilinde Türkiye’deki ve yurt dışındaki dezavantajlı bölgelerdeki okulları ziyaret ederek öğrencileri bu alanlarda desteklemektedir.

Öğrencilerimiz proje kapsamında Kosova, Prizren’deki Ciryazi Okulu’nu ziyaret ederek akran öğrenme deneyimin parçası olarak öğrencilere hafta boyunca insan hakları, vatandaşlık ve eleştirel düşünce dersleri vermiştir.

Detaylar:

Gönüllü öğrenci ve öğretmenlerimizle gerçekleştirdiğimiz “Etkin Öğrenci Etkin Yurttaş” yaz okulu programımıza 2010 yılında Ağrı’da başladık. Yaz okulunu 2011 yılında Gaziantep, 2012 yılında Sinop, 2013 yılında Samsun, 2014 yılında Kars’ta gerçekleştirdik.

Öğrencilerimizin; eğitmen olarak görev aldığı, bilgi ve becerilerini paylaşma, yeni sosyal ilişkiler geliştirme, gittiğimiz bölgelerin doğal ve tarihi kültürel zenginliklerini tanıma, farklılıklarımızın bize kattığı zenginlikleri görme fırsatı bulduğu projemizi uluslararası boyuta taşıyarak Haziran 2015’de Kosovalı Türk öğrencilerinin en çok yer aldığı Kosova’nın Prizren kasabasında yer alan Çiryazi Kardeşler Okulu’na gittik.

3 hafta süren programda öğrencilerimiz buradaki akran öğrencilere insan hakları, yurttaşlık bilgisi ve eleştirel düşünme okumaları hakkında eğitimler verdi.

Bu proje ile gönüllülerimiz, Prizren’de yaşayan ve devlet okullarında okuyan ortaokul seviyesindeki öğrencilerin yaz tatili döneminde de eğitim yaşantısından kopmamalarını sağlamaya yardımcı oldu. Ayrıca hem öğrencilerimiz hem de katılımcı ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin gelişimi ve insan hakları konusunda farkındalıklarının artmasını sağlayan proje ile gönüllü öğrencilerimiz ve Prizren’de bulunan katılımcı öğrenciler arasında kültürel bir etkileşim sağlanmış oldu. Bu proje ile öğrencilerimiz ayrıca bölgenin kültür mozaiğini tanıma fırsatı buldu.

Başarı ile tamamlanan proje sonunda gerçekleştirilen sertifika töreninde 100ü aşkın katılımcı öğrenci sertifikalarını alırken Kosova’lı konuşmacılar programdan memnuniyetlerini ifade ettiler.

"Çocuğum, Haklarım Var"

2010 yılında başlayan “Çocuğum, Haklarım Var” projesi, Mardin ve İstanbul’daki Çocuk Esirgeme ve Yetiştirme Yurtları ve çevremizdeki Devlet Okullarında çocuk hakları konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak üzere düzenlenen atölye çalışmalarını kapsamaktadır. 

Proje dahilinde öğrencilerimiz, Sinop Termik Santralinde, Kaz Dağları altın arama bölgelerinde, Antalya’da hidroelektrik santralinde, Artvin bakır işletmelerinde, Elbistan linyit işletmeleri ve termik santrallerinde ekoloji alanında araştırma ve çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Detaylar:

“Çocuğum, Haklarım Var” projesi 2010 yılında başladı ve Mardin ve İstanbul’da bulunan, çocuk esirgeme ve yetiştirme yurtlarında, çevremizdeki devlet okullarında çocuk hakları konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak için atölye çalışmaları yaptık.

Çocuğum, Haklarım var” projesi kapsamında ekoloji konulu çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sinop’ta termik santral, Kaz Dağlarında altın arama, Antalya’da hidroelektrik santral, Artvin’de bakır işletmeleri, Elbistan’da linyit işletmeleri ve termik santral konularında çalışmalar yaptık.

Tüm bu konularda ön araştırma ve uzman kişilerle yapılan toplantıları ardından bölgelere giderek yerinde inceleme ve görüşmeler yaparak tüm çalışmaları kayıt altına aldık.

Bu çalışmalar sonucunda, çekim aşamasından, kurgu ve montaja kadar tüm süreçleri öğrencilerimizin sürdürdüğü “Altında Ne Var” ve “Birgün Herkes Susar” isimli iki belgeselimizi tamamladık. Kurgu ve montaj aşamaları devam eden belgesellerimizle ilgili duyurularımızı buradan sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

"Kardeşime Bir Hediye"

Her yıl Ortaokul Öğrenci Birliği, gönüllü Lise öğrencilerimiz ve Okul Aile Birliğimiz bir araya gelerek Türkiye’nin doğusunda yer alan okullardaki desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için mont, eldiven, bot gibi kışlık malzemelerden oluşan hediye paketleri hazırlamaktadırlar.

"Eğitime Destek"

Her yıl Okulöncesi 4-5 yaş öğrencilerimiz desteğe ihtiyacı olan bir okulda eğitim-öğrenim gören akranları için eğitim materyali sağlamak amacıyla kukla sahnesi için kuklalar hazırlarken, Okulöncesi 5-6 yaş öğrencilerimiz ise resimli flaş kartlar, hafıza kartları ve sayı-nesne eşleştirme kartları hazırlamaktadırlar.

"Shoe Box"

Okulöncesi İngilizce Bölümümüz tarafından her yıl yürütülen projede, başka bir çocuğu mutlu etmek adına tüm Okulöncesi öğrencilerimiz birer ayakkabı kutusunu dekore ederek içini hediyeler ile doldurmaktadırlar. Hazırlanan kutular Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ihtiyacı olan çocuklara gönderilmektedir.

"Doğanın Genç Temsilcileri Derneği (DGT) ile Plastik Poşet Kullanımını Azaltma Projesi"
Lise öğrencilerimiz plastik poşetlerin kullanımını azaltarak alışverişte ve günlük hayatta bez torbaların kullanımı arttırmak amacıyla Doğanın Genç Temsilcileri Derneği (DGT) ile işbirliği yapmıştır. Yiyecek satışları ile bez çanta materyalleri için gerekli parayı toplayan öğrencilerimiz, bez çantaları kendi tasarımlarıyla hazırlamış, plastik poşetlerin doğaya verdiği zarara dikkat çekmek ve bez torbaların kullanımını desteklemek üzere bu çantaları dağıtmışlardır.
"Hisar’dan Kaçuv’a Destek"

Hisar Lisesi öğrencileri Kanserli Çocuklara Umut Vakfı ile özel bir projede bir araya gelerek kanserli çocuklar için yazılmış 4 kitabı hem İngilizce’den Türkçe’ye tercüme etmiş, hem de daha anlaşılır kılmak için yeniden tasarlamışlardır.