COVID-19 Süreci
Dünya çapında hızla yayınlan Yeni Koronavirüs (COVID-19) hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilgilendirme ve uyarıları yakından takip etmekteyiz.
Küresel risk ortamından kaynaklanan belirsizliğin öğrencilerimizin yaşamında yaratmış olduğu zorunlu kısıtlamalar nedeniyle çok üzgünüz. İnsanlık olarak zorlu bir dönemden geçmekteyiz. Bu süreci hem kurum hem de kişisel olarak alacağımız sıkı önlemlerin yanı sıra, serinkanlılığımızı koruyarak, birbirimize ve çevremize vereceğimiz destek ile en az sorunla atlatabileceğimize inanıyoruz.
Bu sayfa üzerinden Hisar Okulları olarak aldığımız önlemleri, planlanan akademik ve idari faaliyetlerin işleyişini ve diğer güncel bilgileri sizlerle düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Koronavirüs, pandemi ve alınan önlemler ile ilgili tüm soru, bilgi ve önerileriniz için, sizlere destek olabilmek adına oluşturulan, epidemic@hisarschool.k12.tr adresine mesaj gönderebilirsiniz.
Şubat 2021 tarihi itibariyle güncellenen ve yeni gelişme ve uygulamalarla birlikte düzenli olarak yenilenmekte olan Hisar Okulları COVID-19 Sağlık ve Güvenlik Kılavuzu için lütfen tıklayınız.
- Hisar Okulları Bilim Kurulu
- Sağlık Güvenliği Komitesi
- Koronavirüs (COVID-19) Hakkında
- Hisar Okulları Koronavirüs Eylem Planı
- Hisar Okulları Temizlik ve Hijyen Uygulamaları
- Kampüs İçi Bilgilendirici Poster Çalışmaları
- İdari Düzenlemeler
- Rehberlik Hizmetleri
- Akademik Düzenlemeler
- Seyahatler ve Etkinlikler
- Kaynaklar
Hisar Okulları Bilim Kurulu
COVID-19 pandemi sürecindeki hijyen ve sağlık güvenliği çalışmalarımız kapsamında sadece salgın/küresel salgın süreçlerinde değil, okul yaşamının bütününde de, Okulumuz öğrenci ve çalışanlarına yönelik koruyucu sağlık politikalarının belirlenmesi ve denetlenmesi hususunda Okulumuza öneriler geliştirmek üzere Hisar Okulları Bilim Kurulu oluşturulmuştur.
Hisar velilerinden oluşan Bilim Kurulumuzdaki uzman hekimlerin katılımı ve desteğinin Okulumuzu daha güvenli bir yaşam alanına dönüştüreceğine ve bizleri güçlendireceğine inanmaktayız.
Hisar Okulları Bilim Kurulu Üyeleri
- Uzm. Dr. Müge Kardaş, Hisar Okulları Kurum Doktoru
- Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Öğretim Üyesi
- Prof. Dr. Sibel Aközer, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı
-
Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi
- Uzm. Dr. Ferhat Hasırcı, Aile Hekimliği Uzmanı
- Prof. Dr. Tamer Karşıdağ, Genel Cerrahi Uzmanı
- Dr. Hüseyin Kozanoğlu, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı
- Prof. Dr. Ömer Küçükbasmacı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı
- Uzm. Dr. Neslihan Sipahier, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sağlık Güvenliği Komitesi
Okulumuzda Koronavirüs ve benzeri salgın hastalık sürecinde etkin korunma ve hızlı müdahale sağlamak amacıyla “Sağlık Güvenliği Komitesi” kurulmuştur.
Koronavirüs ile ilgili aileniz veya temasta olduğunuz kişilerle ilgili kuşkulu vaka tanımı, karantina, teşhis ve tedavi süreçleri yaşanması durumunda süreci takip edebilmek ve gereğinde sizlere destek olabilmek adına oluşturulan epidemic@hisarschool.k12.tr adresine bilgi vermenizi önemle rica ederiz.
Sağlık Güvenliği Komitesi Üyeleri
- Uzm. Dr. Müge Kardaş, Hisar Okulları Kurum Doktoru
- Ezgi Çebi, Okulöncesi Müdür Yardımcısı
- Hüseyin Çelebi, İlkokul Müdür Yardımcısı
- Füsun Toparlak, Ortaokul Müdür Yardımcısı
- Nilüfer Çağın, Lise Müdür Yardımcısı
- Özlem Ada Ülke, İnsan Kaynakları Koordinatörü
- Sedat Çağlayan, Satınalma ve Tedarikçi Yönetimi Sorumlusu
- Sinan Türkan, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
Koronavirüs (COVID-19) Hakkında
Koronavirüs (COVID-19)
Koronavirüsler bilimsel çevrelerde uzun süredir bilinen bir virüs grubudur. Bu virüslerin bazıları sadece hayvanlarda görülür. Çoğu insan ömrünün bir döneminde bu virüslerle temas eder ve hastalığı hafif veya orta şiddette üst solunum yolu enfeksiyonu olarak geçirir. Ancak risk grubu kişilerde ve bazı vakalarda ağır bronşit veya zatürreye yol açarak ağır tablolara sebep olabilmektedirler. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, bağışıklık sistemi bozukluğu olan kişiler risk altındadır.
Bu virüs grubundan bazıları önceki yıllarda SARS (Ağır Akut Solunumsal Stres) ve MERS (Orta Doğu Solunumsal Stres) hastalıklarına yol açarak görüldükleri bölgelerde ve dünyada epidemi yapmışlar ve ölümlere sebep olmuşlardır.
Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan bölgesinde yeni tanımlanan bir tür olan 2019 Novel Koronavirüs Enfeksiyonu (2019-nCoV) yaygın enfeksiyonlara ve ölümlere sebep olmuştur. Bu salgının dünyaya yayılmasını önlemek amacıyla bu bölgeye karantina uygulanması ve yolculuk kısıtlamalarına rağmen salgın birkaç ay içinde bütün dünyaya yayılmış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12 Mart 2020 tarihinde Küresel Pandemi ilan edilmiştir.
T.C.Sağlık Bakanlığı Ocak ayında kurduğu Bilim Kurulu ile bu salgından korunma ve ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren de salgınla mücadelede başarılı bir dönem geçirmiştir. Ancak Temmuz 2020 tarihinde vaka sayılarının artmaya başlaması nedeniyle, hastalığın kontrol altına alınması ve vaka sayılarının yeni bir pik oluşturmaması adına, Bilim Kurulunca tavsiye edilen korunma önlemlerini günlük hayatta ve iş ortamımızda titizlikle uygulamaya devam etmemiz çok zaruridir.
Aralık 2020 tarihinde, önce İngiltere'de sonrasında ise Güney Afrika ve Brezilya'da Covid-19 mutant suşları tespit edilmiştir. Hastalığın bulaşıcılığının çok artmasına sebep olan bu mutant virüsler nedeniyle ülkemiz ve dünya çapında seyahat kısıtlamaları ve ilave tedbirler alınmıştır. Sürekli olarak değişen yurtdışı seyahat kısıtlamaları ve gerekliliklere dair güncel bilgileri seyahat ajandanız ve vatandaşı olduğunuz ülke temsilciliklerinden takip etmeniz çok önemlidir: https://www.iatatravelcentre.com/world.php
T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen başlıca korunma yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Maske Kullanımı: Maske kullanımına uyulması salgının yayılmasını önlemede önemli bir korunma yöntemidir. Okul içi tüm binalarda, ve sportif aktiviteler haricinde tüm açık alanlarda, öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımızın maske kullanımı zorunludur.
- Fiziksel Mesafe: Sosyal uzaklaşma; kalabalık ortamlardan, toplu etkinliklerden uzak durmak, tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslı hareketlerden kaçınmak, ve kişiler arası mesafenin, özellikle kapalı alanlarda, 3-4 adım / 2 metre uzaklığında korunması anlamına gelir. Hisar camiasının tüm üyelerinin sosyal mesafe kavramını benimsemelerini öneriyoruz.
- Seyahat Sonrası Uygulama: Seyahatten dönen öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımızın dönüşlerinden itibaren kampüse gelmeden önce 7 gün süre ile ev karantinasında olmaları ve bu süre zarfında herhangi bir şikayet ya da COVID-19 temas şüphesi durumunda, gerekli teşhis aşamalarından geçerek, durumu okul doktoru ve ilgili müdür yardımcısı veya idareciye bildirmesi gerekmektedir.
- Hijyenik Korunma Yöntemleri: Yaşam alanlarımızda ve kişisel temizliğimizde azami ölçüde hijyenik korunma yöntemlerine dikkat edilmesini önermekteyiz.
Sekiz ay boyunca dünya çapında değişik ülkelerde covid-19'a karşı aşı geliştirme çabaları sonuç vermiş ve bu aşıların kitlesel uygulamasına Türkiye'de 14 Ocak 2021 tarihinde başlandı. 28 gün ara ile iki doz olarak uygulanacak Covid-19 aşısı öncelik sırasına göre planlanarak uygulanmaktadır.
Öncelik sıralaması ve aşı ile ilgili sorularınız için Sağlık Bakanlığı Aşı Bilgilendirme Platformu'nu ziyaret ediniz.
Koronavirüs (COVID-19) ile daha ayrıntılı bilgiye T.C. Sağlık Bakanlığı web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığının hazırlamış olduğu detaylı korunma yöntemlerini içeren Koronavirüs (COVID-19) Rehberine, Aralık 2020 tarihinde güncellenen Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberine, ve Aşı Bilgilendirme Platformuna aşağıdaki bağlantıları tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi
Hisar Okulları Koronavirüs Eylem Planı
COVID-19 Filyasyon Yönergesi ve Algoritması
Ülkemizde Koronavirüs vaka ve temaslıların sayısı artmaya devam ederken T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararları doğrultusunda ara verilmiş olan yüz yüze eğitim sürecinin 1 Mart itibariyle kademeli olarak başlatılması planlanmaktadır. Bu süreçte Okulumuz bünyesindeki tüm bireyleri hastalıktan korumak, en hızlı ve doğru teşhis ve tedavi aşamalarına yönlendirmek, Okul bünyemizde hastalığın bulaş riskini asgariye indirmek, temaslıların tespit, izolasyon ve takip süreçlerine hızlı bir şekilde alınmasını sağlamak önceliğimizdir.
Hisar Okulları Bilim Kurulu 8 Eylül 2020 tarihli toplantısında T.C. Sağlık Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" yönergelerini göz önünde bulundurarak resmi zorunluluklardan daha geniş kapsamlı bir Filyasyon Algoritması oluşturmuştur. Bu algoritma doğrultusunda, öğrenci ve çalışanlarımız arasında oluşabilecek muhtemel COVID-19 vakası ve temaslıların tespit edilmesi, hastaların teşhis ve tedavi süreçlerinin takip edilmesi, yakın temaslıların izolasyon sürecine dahil edilmesi sağlanacak ve Okula dönüş karar süreçleri takip edilecektir.
Pandeminin yayılımının önüne geçmek üzere Filyasyon Algoritmasında vurgulanan temel nokta; öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın Okuldaki günlük rutinleri içindeki habitatlarını mümkün olduğunca daraltmaları ve yakın temas sayılarını azaltmalarıdır.
Hisar Okulları Sağlık ve Güvenlik Kılavuzu içinde de yer verilen Hisar Okulları Filyasyon Algoritması ve Hisar Okulları Filyasyon Yönergesi için lütfen ilgili bağlantıları tıklayınız.
Hisar Okulları Filyasyon Algoritması
Hisar Okulları Filyasyon Yönergesi
Hisar Okulları Temizlik ve Hijyen Uygulamaları
26 Haziran Cuma günü sona eren 2019-2020 akademik yılın ardından 31 Ağustos Pazartesi günü başlayan 2020-2021 yeni eğitim döneminde Okulumuzda, T.C Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Hisar Okulları Bilim Kurulu yönergeleri doğrultusunda, mevcut önlem ve uygulamalara ek yeni düzenlemeler başlatılmıştır. Okulumuzda günlük, haftalık, aylık ve tatil dönemi temizlik süreçleri ve iş planları, İSİG (İş Güvenliği İş Sağlığı) kapsamında takip edilmekte, değerlendirilmekte ve gerektiğinde iyileştirilmektedir.
2020-2021 Eğitim Yılı
Okul Binalarına Girişler
- Okul binalarına girişler belirli Blok ve kapılarından yapılmaktadır.
- Girişlerde özel dezenfektanlı paspaslar yerleştirilmiştir.
- Okula girişlerde ve kampüs içerisinde toplam 16 noktada aktif olarak çalışan termal kameralar ile sürekli olarak ateş ölçümleri yapılmaktadır.
- Ateşi 37 derecenin üzerinde olan öğrenci ya da çalışanlarımız alarm uygulaması ile anında tespit edilecektir.
- Ateşi yüksek olarak tespit edilen kişilerin kontrolü en kısa sürede revir görevlileri tarafından manuel ateş ölçerlerle yapılacak; ikinci ölçümde ateşin tekrar 37 derecenin üzerinde olması durumunda gerekli izolasyon önlemleri uygulanacaktır. Ateşi yüksek olan kişi öğrenci ise en kısa sürede velisi ile iletişime geçilerek, çalışanımız ise transferi planlanarak gerekli tetkik ve tedavi aşamalarından geçmek üzere bir sağlık kuruluşuna yönlendirilecektir.
Genel Hijyen Önlemleri
- Tüm okulumuzda detaylı temizlik çalışmaları ve ayrıca dezenfeksiyon için 2 gün süren nano-gümüş uygulaması 26-27 Şubat 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olup 3 aylık periyotlarla tekrarlanacaktır.
- Okula giriş noktalarında ve tüm sınıf, ofis, toplantı/hobi odası ve lavabolara el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Düzenli kontrolleri yapılarak sürekli dolu olmaları sağlanmaktadır.
- Okul binaları içinde, özellikle sınıflarda ve ofislerde, sürekli ve düzenli aralıklarla temizlik, dezenfeksiyon ve havalandırma işlemleri yapılmaktadır.
- Her teneffüs sonunda çamaşır suyu ile tuvaletlerin ve zeminin dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
- Her 3 saatte bir sprey dezenfektanlar ile tüm kapı kolları ve sık dokunulan ortak alanların dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
- Her yüzeye farklı renkte bez kullanılmakta, gün sonunda yıkanabilen bezler sodyum hipoklorid veya başka bir dezenfektanla dezenfekte edilmektedir.
- Gün içinde her 3 saate bir asansör düğme ve panelleri dezenfekte edilmektedir. Asansörlerde aynı anda kullanabilecek azami kişi sayısı yazmakta ve yer işaretleriyle belirtilmektedir. Öğrencilerimiz asansörleri kullanmamalıdır.
- Ofislerde T.C. Sağlık Bakanlığı'nın 12 Ağustos 2020 tarihli rehberine uygun klima ve havalandırma sistemleri aktifleştirilmiştir. Ancak ofisler sık sık havalandırılmalı, mümkünse pencereler sürekli açık tutulmalıdır.
- Klima sistemlerinde filtre bakımları, asansörlerde fan bakımları ve servis araçlarının klima filtre bakımları düzenli olarak yapılmaktadır.
- Kullanılmış maske, siperlik, gözlük ve eldivenler, Okul içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilmiş olan “tıbbi atık kutularına” atılmalıdır.
- Dışarıdan gelen kurumsal kargo, paket, zarf vb. evraklar güvenlik ana girişte bulunan sterilizasyon cihazında sterilize edilmektedir.
- Yemekhane, servis, temizlik ve güvenlik firması çalışanlarına yapılan düzenli eğitimler ve denetimler ile kurumun çalışma ve hijyen kriterlerine uymaları sağlanmaktadır.
- Temizlik çalışanlarının kişisel hijyene, maske ve eldiven kullanımına ve bunların ne sıklıkta değiştireceklerine dikkat etmeleri eğitim ve uyarılarla sağlanmaktadır.
İdari Düzenlemeler
- Sağlık güvenliği nedeniyle kampüs içine ziyaretçi kabulü yapılamamaktadır.
- Okul içi binalarda ve açık alan mekanlarında tüm öğrencilerin ve çalışanların ağız ve burun bölgesini kaplayacak şekilde maske takması ve fiziksel mesafe kuralına uyması zorunludur.
- Maske takması sağlık açısından sakıncalı öğrencilerimizin mutlaka siperlik takması gerekmektedir.
- Özellikle kapalı alanlarda 3-4 adım / 2 metrelik sosyal mesafe korunmalıdır.
- Okul girişlerinde, koridorlarda, toplantı salonlarında, sınıflarda, ofislerde, kütüphanede, yemekhanede, bahçede yer alan oturma alanlarında ve servislerde sosyal mesafe kuralları uygun şekilde işaretlenmiş; yönlendirme levhaları yerleştirilmiştir. Belirlenmiş bu uyarılara uygun şekilde hareket edilmesi zorunludur.
- Tüm sınıfların mevcutları ve oturma planları T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara göre düzenlenmiştir.
- Öğrenci masalarının üç tarafı plexiglas ile çevrilmiştir.
- Her sınıf kapısında o sınıfta aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı yazılıdır.
- Okul içinde tüm ortak alanlardaki panolara, koridorlara, sınıf içlerine, ofislere ve tuvaletlere hijyen kuralları ve uygulamalarına yönelik bilgilendirici ve uyarıcı afişler asılmıştır. Bu afişler aynı zamanda Okul binaları ve yemekhane içinde yer alan TV ekranlarında da yayınlanmaktadır.
- Ofislerler arası zorunlu olmayan tüm toplantıların online olarak yapılması gerekmektedir.
- Ofis, toplantı odası, lavabo vb. tüm kapalı alanlara, mekanın metrekaresi bazında aynı anda içeride bulunabilecek azami kişi sayısı bilgisi asılarak belirtilmiştir.
Revir İle İlgili Düzenlemeler
- Ana Revirimiz "Öğrenci Reviri" ve "Personel/Çalışan Reviri" olarak iki farklı giriş ve mekan olarak ayrılmıştır. Öğrenciler ve çalışanlar birbirlerinden ayrı olarak kendileri revir alanlarında muayene ve tedavi edilecektir.
- Acil durumlar dışında, revire başvuran kişileri, revir kapısı önünde yer alan istasyondaki revir görevlisi tarafından karşılanarak, ateş ölçümü ve ilk değerlendirmesi yapılacaktır.
- Revir içinde müdahale veya tedavi ihtiyacı olmayan öğrenciler veya çalışanlar hastalık bulaşma riskini en aza indirgemek adına revire alınmayacaktır.
- Acil durumlar dışında revirde randevu ile hasta muayenesi yapılacaktır (15 dakikalık aralarla). Randevu için revir personeline 112 numaralı telefondan ulaşılabilir.
- Revire her defasında sadece bir hasta kabul edilecektir.
- Revir personelimiz her zaman koruyucu kıyafetler içinde ve dezenfeksiyon kurallarına uyarak hasta kabulü ve müdahalesi yapmaktadır.
- Revire girmeden ve revirden çıkmadan önce el dezenfektanı kullanılarak ellerin dezenfekte edilmesi zorunludur.
- Revir ortamı sık sık havalandırılmaktadır.
- Revir yatakları ve sedyelerinin üzerindeki kağıt havlular her hastadan sonra atılacak, her hasta sonrasında bölgesel dezenfeksiyon yapılacaktır.
- Revir zemin ve masa üstü temizliği her 3 saatte bir %10 sodyum hipoklorid ile yapılacak, sık temas edilen yüzeyler ve sodyum hipoklorid kullanılması uygun olmayan tıbbi gereçler uygun dezenfektanlarla 2 saatte bir/kullanım sonrası dezenfekte edilecektir.
- Tıbbi atıklar özel torbalarında/kaplarında okul kampüsünde izole bir bölgede muhafaza edilerek haftada en az bir kez belediyeye teslim edilmektedir.
- Ateş, öksürük, hapşırık, halsizlik, tat ve koku alma duyularında kayıp, ishal gibi hastalık belirtileri olan çalışanlarımızın bu durumda okula gelmemeleri, aynı gün içinde bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, teşhis ve istirahat raporlarını aynı gün içinde okul doktoru ve İnsan Kaynakları Departmanına bildirmeleri zorunludur.
Yemekhane İle İlgili Düzenlemeler
- Yemekhanemizde öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızın arasında fiziksel mesafe kuralını uygulayabilmek ve buna uygun olarak oturma düzeni sağlayabilmek amacıyla yemek saatleri bölünerek düzenlenmiştir.
- Yemekhane ve kantindeki masa ve sandalye araları 1.5 metre olacak şekilde, tüm sandalyeler aynı yöne bakar pozisyonda, yan yana oturma düzeni yapılmıştır.
- Öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın yemekhanede 2 metre aralıkla sırada beklemesi, mesafe kuralına uygun olarak belirlenmiş masa/sandalyelerde yemeleri beklenmektedir. Lise kantinindeki kapalı ve açık oturma alanları da sosyal mesafe kuralına göre işaretlenmiştir.
- Tüm yemekhane çalışanlarının istisnasız önlük, bone, siperlik, maske ve eldiven kullanımı sağlanmaktadır.
- Her kullanım sonrasında masa üstleri ve öğün sonrasında yemek servis alanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmaktadır.
- Gün sonunda yemekhane ve kantinde çamaşır suyu ve sprey ile detaylı temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
- Yemekhaneye giren tüm sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanmakta, tüm paketli gıdaların paketleri silinmektedir.
- Düzenli su ve yemek numunesi kontrolleri yapılmaktadır.
- Yemek alımı sırasında teması minimuma indirmek amacıyla yemeklerin alındığı bölümde sadece tabağın geçebileceği kadar alan bırakılarak yükseltme yapılmıştır.
- Yemek servisi bekleme alanlarından bitişik olanlar plexiglas ile ayrılmıştır.
- Bu dönemde açık su servisi yapılmayacak, kapalı ambalajlarda sunulacaktır. Çatal, kaşık, bıçak, peçete ve kürdan tek kullanımlık, kişiye özel olarak poşetlenmiştir, tuz ve karabiber de tek kullanımlık küçük poşetlerde dağıtılacaktır.
- Salata ve yoğurt için açık büfe kaldırılmıştır. Salata çeşitleri, yoğurt ve diyet menüsü diğer çeşitlerle beraber talep üzerine yemekhane çalışanları tarafından servis edilecektir.
Servisler İle İlgili Düzenlemeler
- Servis araçlarına binmeden önce tüm öğrencilerimizin ateşi temassız ateş ölçerlerle servis hostesi tarafından ölçülecek, ateşi 37 derece üzeri olan öğrencilerimiz servise alınmayacaktır.
- Servise binmeden önce ateşi yüksek tespit edilen kişiler okul revirine bildirilecektir.
- Servisler öğrenciler için sınıf seviyeleri ayrılarak planlanmıştır.
- Servis araçları en fazla 9 kişi kapasitesi ile hizmet verecektir.
- Tüm araçlarda şoför oturma alanı ile personel oturma alanı hava geçirmez şeffaf bir paravan ile ayrılmıştır.
- Servislerden yararlanan tüm bireylerin seyahat süresinde maske kullanmaları zorunludur.
- Öğrenciler ve çalışanlar sadece kendi servislerini kullanabilirler, farklı servis araçlarına binemezler.
- Servis oturma düzeni sabah ilk binen iki kişinin en arka sıra pencere kenarlarına oturması ve sonra gelenlerin sırayla arkadan öne doğru pencere kenarına oturmasıyla tamamlanır. Bu oturma düzeni gidiş ve dönüşlerde sabittir, değiştirilemez. Oturma planı servis içinde isimler ve konumların belirtildiği şemalar olarak yer alır.
- Servislerde gerekli haller dışında konuşulmamalı, su dışında yiyecek veya içecek tüketilmemelidir.
- Tüm servis şoförü ve hosteslerinin servis hizmeti sırasında maske kullanımları zorunlu olacaktır.
- Araçlarda öğrenciler ve çalışanlar için kolonya/el dezenfektanı hazır bulundurulacaktır.
- Servislerde günlük/haftalık/aylık/dönemsel dezenfeksiyon sağlanacaktır.
- Aksi bildirilene kadar servis araçlarında klima kullanılmayacak, pencereler açılarak servisin sık sık havalandırılması sağlanacaktır.
2019-2020 Eğitim Yılı - 2. Dönem
1 Mayıs - 26 Haziran 2020
1 Şubat - 1 Mayıs 2020
1 Şubat 2020 - 1 Mayıs 2020 Tarihleri Arasındaki Düzenleme ve Uygulamalar
Ortak Alanlar
- Önlem amacıyla tüm Okulumuz 01.02.2020 tarihinde Actosept AF* ile dezenfekte edilmiştir. 03.02.2020 tarihinden itibaren ise 3 saatte bir tüm ortak alanlar Actosept AF ile dezenfekte işlemi yapılmıştır.
- Okulumuzun ortak alanları her gün sonunda ıslak sistemle 1/10 oranında Sodyum Hipoklorid ile dezenfekte edilmiş ve gün içindeki ihtiyaca bağlı olarak dezenfeksiyon işlemleri tekrarlanmıştır.
- Okulumuz genelinde tüm klima sistemlerinin filtre bakımları yapılmıştır.
- ULV cihazı kullanılarak ozonlama yolu ile yapılan dezenfeksiyon işlemi Okulumuz genelinde periyodik olarak tekrarlanmıştır.
Sınıflar
- Sınıflarımız her gün yapılan düzenli temizlik sonrasında, her akşam dezenfekte edilmiştir. Sınıfların zemini ıslak sistemle 1/10 oranında Sodyum Hipoklorid ve masa üstleri, kapı ve pencere kolları ise Actosept AF ile dezenfekte edilmiştir.
- Gün sonunda yapılan bu işlemlerin yanında gün içinde sınıfların kapı kolları, merdiven trabzanları ve el teması olan bütün yüzeylerde, Actosept AF ile 3 saatte bir dezenfekte işlemi yapılmıştır.
- Sınıflarımız gün içinde ve gün sonunda sık sık havalandırılmıştır.
Kampüs İçi Bilgilendirici Poster Çalışmaları
İlgili Bakanlıkların yönergeleri doğrultusunda pandemi sürecinde kampüs içi alanlarda dikkat edilmesi gereken kurallar poster çalışmalarına dönüştürüldü. Posterler hem virüse karşı önlem niteliğinde genel bilgilendirmeler taşırken aynı zamanda kampüste yer alan mekanlar (derslikler, kütüphane, hobi odaları vb.) bazında olarak belirlenen kuralları da içermektedir.
Kampüs içinde ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgilendirici posterler de bulunmaktadır.
Poster çalışmalarının tamamını buradan görüntüleyebilirsiniz.
İdari Düzenlemeler
2020-21 Akademik Yılı
Milli Eğitim Bakanlığının kararlar doğrultusunda 31 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayan 2020-2021 yeni eğitim yılıyla beraber, akademik personelimiz de idari personelimizle birlikte yeniden kampüsümüzde çalışmaya başlamıştır.
Salgın vakalarının ülkemiz ve dünya genelinde artış göstermesiyle birlikte, 18 Aralık 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda İlkokul, Ortaokul ve Lise seviyelerinde 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzaktan eğitime geçilmiştir. Bu kapsamda; bu seviyelerde görev alan akademik kadromuz için uzaktan çalışma; tüm idari personelimiz için ise dönüşümlü çalışma sistemi başlatılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 25 Ocak - 15 Şubat 2021 tarihleri olarak belirlenen sömestr tatilinde idari kadromuz dönüşümlü çalışmaya devam etmektedir.
2019-20 Akademik Yılı / 2. Dönem
Uygulanan önlemler sayesinde salgın yönetimi konusunda önemli bir yol kat edilerek ülkemizde başlatılan normalleşme süreciyle birlikte, Okulumuzda 21 Mart 2020 tarihinden beri devam eden uzaktan çalışma dönemi, idari faaliyetler için sonlandırılmış ve Hisar Kampüsü 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle açılmıştır.
Okulumuzun kapalı olduğu dönemde, resmi makamların izin verdiği ve öngördüğü şekilde, başta Okul Müdürlerimiz ve Müdür Yardımcılarımız olmak üzere, Kayıt Kabul, Muhasebe, Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Eğitimi bölümlerimiz ve diğer idari personelimiz hizmet vermeye devam etmiş, tüm idari ve akademik faaliyetler aksamadan yürütülmüştür.
Rehberlik Hizmetleri
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, pandemi sürecinde öğrenciler, veliler, öğretmenler ve çalışanlar ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir iletişim kurmak için özel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgilere Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Uzaktan Eğitim Programı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümümüz, yaşadığımız süreçte duyguları yönetme ve kaygılarla baş etme gibi konularda hem öğrencilerimize hem de yetişkinlere yol göstermek amacıyla çeşitli bilgilendirme makaleleri de hazırlamaktadır. Yayınlanan dokümanlara bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Yine, Yeni, Yeniden Evdeyiz
- Yeni Durumlara Uyum Sağlamak ve Duyguları Yönetebilmek Konusunda Öğrencilere Yönelik Öneriler
- Pandemi ve Kaygılarla Baş Etmek için Yetişkinlere Yönelik Öneriler
- Psikolojik Olarak Dayanıklı Olabilmek
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yayınları
Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak:
Akademik Düzenlemeler
2020-2021 Eğitim Dönemi
T.C.Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda 2020-2021 yeni eğitim dönemi, 31 Ağustos Pazartesi günü Okulöncesi öğrencileri için kampüste yüz yüze eğitim ile başlarken, İlkokul, Ortaokul ve Lise seviyelerindeki öğrenciler için uzaktan eğitim modeli ile başlamıştır.
Ülkemizdeki vaka seviyelerinin seyrine göre, Milli Eğitim Bakanlığı kararları ile Okullar bazında aşağıdaki kademeli uygulamalar takip edilmiştir:
-
21 Eylül 2020: İlkokul 1. Sınıf öğrencileri için kampüste yüz yüze eğitime geçilmesi
-
12 Ekim 2020: İlkokul 2, 3 ve 4. Sınıflar; Ortaokul 8. Sınıflar ve Lise 12. Sınıflar için kampüste yüz yüze eğitime geçilmesi
-
2 Kasım 2020: Ortaokul 5. Sınıflar ve Lise 9. Sınıflar için kampüste yüz yüze eğitime geçilmesi
T.C. Milli Eğitim Bakanlığının 18 Aralık 2020 tarihinde yapmış olduğu açıklama doğrultusunda;
-
2020-2021 Akademik Yılı 1. Dönem sonu olan 22 Ocak 2021 tarihine kadar İlkokul, Ortaokul ve Lise seviyelerinde yeniden uzaktan eğitim sürecine geçilmiştir.
-
Okulöncesi 4-5 yaş sınıfları 16 Aralık 2020 tarihinde kampüste yüz yüze eğitime geçerken; Okulöncesi 5-6 yaş sınıfları ise 21 Aralık 2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçmiştir.
-
Yarıyıl tatili 25 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında toplam 3 hafta olarak belirlenmiş olup, 2. Eğitim dönemi yalnızca Okulöncesi öğrencileri için 15 Şubat 2021 Pazartesi günü kampüste yüz yüze eğitimle başlayacaktır. İlkokulun tüm sınıfları, Ortaokul 8. Sınıflar ve Lise 12. Sınıflar ise eğitime kademeli olarak 1 Mart 2021 tarihinde başlayabileceklerdir.
Düzenli olarak güncellenmekte olan Hisar Okulları Uzaktan Eğitim Politikası için lütfen tıklayınız.
2019-2020 Eğitim Dönemi
T.C. Milli Eğitim Bakanlığının 12 Mart 2020 tarihinde almış olduğu karar uyarınca 16-30 Mart 2020 tarihleri arasındaki dönem ve 30 Mart 2020 tarihi itibariyle başlayan uzaktan eğitim sürecinde akademik düzenlemeler aşağıdaki şekilde uygulanmıştır:
i) 16-23 Mart Haftası: Nisan ara tatilinin öne çekilmesi olarak değerlendirilmesini, öğrencilerimizin her ara tatildeki alışkanlıklarını devam ettirmelerini, dinlenmelerini, kitap okumalarını ve mümkün olduğunca kalabalık alanlara girmekten kaçınarak evlerinde bireysel faaliyetlerine devam etmeleri desteklenmiştir.
ii) 23-29 Mart Haftası: Öğrencilerimizin eğitim öğretim faaliyetleri, okulumuzun içerik yönetim ve video konferans platformları kullanılarak devam etmiştir.
iii) 30 Mart-26 Haziran: Öğrencilerimizin eğitim öğretim faaliyetleri 2019-2020 Akademik Yılının son ders günü olan 26 Haziran Cuma gününe kadar Hisar Okulları Uzaktan Eğitim Programı üzerinden devam etmiştir.
Uzaktan eğitim sürecinde kullanılmakta olan platformlar aşağıda belirtilmektedir:
- Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve tüm okul olarak G Suite uygulamalarını kullanmaktayız.
- Derslere ait tüm materyaller, içerikler ve yönergeler Google Drive veya Google Classroom üzerinden öğrencilerimizle paylaşılmaktadır.
- G Suite uygulamaları öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız için beraber çalışma imkanı sunmaktadır.
- Video konferans uygulamaları (görüntülü görüşme) için Google Meet kullanılmaktadır.
Öğrencilerimizin haftalık uzaktan eğitim çizelgeleri ve her okul seviyesinde ilgili platformların kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler düzenli olarak iletilmektedir; öğrencilerimizin kendilerine ait programı takip etmeleri gerekmektedir.
Uzaktan Eğitim Kaynakları
Öğrencilerimizin uzaktan eğitiminde kullanılacak başlıca kaynaklar, MEB'in sunduğu EBA yanında Morpa Çocuk ve Kampüs platformları olacaktır. Öğrencilerimizle birlikte başvurabileceğiniz dünyanın çeşitli ülkelerinde takip edilen başlıca kaynakları da sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Kaynaklar | ||
---|---|---|
Online Kaynaklar | Brainpop Curiosity Stream Tynker Outschool Udemy |
Ready Beast Academy Khan Academy Creative Bug Discovery Education |
Youtube Kanalları |
Crash Course Kids |
TheBrainScoop Kids Learning Tube Geek Gurl Diaries Mike Likes Science Science Max Soul Pancake |
Diğer Kaynaklar |
|
https://www.highlightskids.com/ |
Seyahatler ve Etkinlikler
Seyahatler
2020-2021 Akademik Yılı
Aralık 2020 tarihinden itibaren önce İngiltere'de sonrasında ise Güney Afrika ve Brezilya'da Covid-19 mutant suşları tespit edilmiştir. Hastalığın bulaşıcılığının çok artmasına sebep olan bu mutant virüsler nedeniyle ülkemiz ve dünya çapında seyahat kısıtlamaları ve ilave tedbirler alınmıştır.
Covid-19 mutant virüsün görüldüğü İngiltere, Danimarka, Güney Afrika ve Brezilya’ya seyahat durumunda: Bu ülkelerden Türkiye’ye uçuşlar 29 Ocak 2020 tarihi itibariyle durdurulmuştur. Son 10 gün içinde bu ülkelerden birine seyahat etmiş olan kişiler T.C. Sağlık Bakanlığınca Türkiye’ye girişleri sonrasında pandemi yurtlarında 14 gün izolasyona alınmaktadır. Bu bölgelere seyahat etmiş öğrenci ve çalışanlarımızın Okula başlama kararı izolasyon süreçleri sonrasında yaptıracakları PCR test sonucu ve Okul doktorumuzun kararı ile olacaktır.
Bu ülkeler dışında yurt dışı seyahat durumunda: Hava ulaşımı sağlayan firmalar tarafından uçuş öncesi son 72 saat içinde yaptırılmış negatif PCR testi sonucu talep edilmektedir. Bu durumda olan öğrenci ve çalışanlarımızın fiziki koşullarda okula başlamalarından en az 7 gün önce Türkiye'ye dönmeleri, bu süreyi evlerinde izolasyon altında semptom takibi yaparak geçirmeleri ve herhangi bir şüphe durumunda gerekli tetkik aşamalarından geçmeleri gerekmektedir. Hiçbir semptomu olmayan çalışanlarımız 7.gün sonunda yaptıracakları negatif PCR testi sonucu ile okula dönebileceklerdir.
Sürekli olarak değişen yurtdışı seyahat kısıtlamaları ve gerekliliklere dair güncel bilgileri seyahat ajandanız ve vatandaşı olduğunuz ülke temsilciliklerinden takip etmeniz çok önemlidir: https://www.iatatravelcentre.com/world.php
2019-2020 Akademik Yılı
Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının seyahat uyarılarına ve Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün 3 Mart 2020 tarih ve 92176967-952.3.4-E.4653192 sayılı yazısına istinaden, Okul Yönetimimiz, öğrencilerimizin ve görevli öğretmenlerimizin güvenliği için Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak olan tüm yurt dışı seyahatlerini 6 Mart 2020 itibariyle iptal etme kararı almıştır.
T.C. Sağlık Bakanlığının genelgesi ile Haziran 2020 itibariyle bazı ülkelere yurtdışı seyahat kısıtlamaları kalkmıştır. Ancak yurtdışı ya da yurt içi seyahatten dönen öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımızın dönüşlerinden itibaren kampüse gelmeden önce 7 gün süre ile ev karantinasında olmaları ve bu süre zarfında herhangi bir şikayet ya da COVID-19 temas şüphesi durumunda, gerekli teşhis aşamalarından geçerek, durumu okul doktoru ve ilgili müdür yardımcısı veya idareciye bildirmesi gerekmektedir.
Etkinlikler
2020-2021 Akademik Yılı
2020-2021 eğitim yılı itibariyle Okulumuzda gerçekleşen sanat, spor ve akademik her türlü fiziksel etkinlik iptal edilmiş olup etkinliklerin tümü çevrimiçi/online platformlarda gerçekleşmektedir.
2019-2020 Akademik Yılı
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı kararları doğrultusunda 2019-2020 eğitim yılı içinde Okulumuzdaki etkinliklerle ilgili alınan kararlar aşağıda belirtilmiştir.
- Okulda düzenlenmesi planlanan yüksek katılımlı tüm kapalı alan organizasyonları 11 Mart 2020 tarihi itibariyle Haziran ayı sonuna kadar iptal edilmiştir. Bu karar, ulusal ve uluslararası öğretmen eğitimleri, seminerler, Kitap Ağacı etkinliği, konferanslar, konserler, tiyatro gösterileri, spor müsabakaları, tüm yurt içi ve il sınırları içerisinde planlanmış olan gezileri ve yurt içi üniversite fuarı gibi etkinlikleri kapsamaktadır. Kapalı alan organizasyonları hakkında okul başlangıç tarihindeki koşullar ve yasal sürece göre yeniden karar verilecektir.
- Özel Etkinlikler:
- Veli Toplantısı ve Bireysel Veli Görüşmeleri: HisarNet üzerinden 23 Mart 2020 tarihinde açılan randevu sistemi ile tüm veli görüşmelerimiz 30 Mart 2020 itibariyle çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.
- Ara Sınıf Geçiş Sınavı: 21 Mart 2020 tarihinde planlanan ara sınıflara geçiş sınavları 13 ve 14 Haziran 2020 tarihlerine ertelenmiş ve çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.
- Hisar Akademi: 14 Mart 2020 tarihi itibariyle Hisar Akademi'de planlanan derslerin dönem sonu olan Haziran ayı sonuna kadar yapılmaması kararı alınmıştır.
- 23 Nisan & 19 Mayıs Törenleri: Velilerimizin katılımıyla her yıl gerçekleştirdiğimiz resmi törenlerimiz çevrim içi platformlar üzerinden düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlanmıştır.
Ziyaretler
- Servis hostes ve şoförler, özel şoförler, diğer yardımcı personel sağlık ve güvenlik şartları kapsamında 01.06.2020 tarihinden itibaren Okul binalarına giriş yapamayacaklardır.
- Okulumuza sadece tamirat, tedarik vb amaçlarla gelen kişi ve araçları alınacaktır. Bu kişilere HES Kodu sorgulaması yapılmakta ve Taahhüt Formu doldurulmaktadır. Bu kişiler sadece görevli oldukları alanlarda ve okulumuz yetkililerinin eşliğinde çalışabilmektedirler.
- Okulumuza ziyaretçi kabul edilmemektedir. Tüm görüşmelerin çevrim içi yapılması teşvik edilmektedir.
- Dışarıdan gelen kişisel kargoların kampüsümüze kabul edilmediğini hatırlatmak isteriz. Çiçek gibi gönderimler ve gıda siparişleri de bu dönemde kampüse kabul edilmeyecektir. Kuruma dışarıdan gelen kargo, paket, zarf vb evraklar güvenlik ana girişte bulunan sterilizasyon cihazında sterilize edilmektedir.
Kaynaklar
Milli Eğitim Bakanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bildirileri
- Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün 3 Mart 2020 tarih ve 92176967-952.3.4-E.4653192 Sayılı Yazısı: Yurt Dışı Görevlendirme
- T.C. Eyüpsultan Kaymakamlığı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'nün 12 Mart 2020 tarih ve 94805359-299-E.5382543 Sayılı Yazısı: Tüm Programların İptali Hakkında